9/6/09

GuillemvendrellMomies

Biblioteca de Valldemia

Títol del llibre: Mòmies

Autor de llibre: Olga Xirinacs

Editorial: Gran Angular

Nombre de pàgines: 111

Signatura de localització: JN=1

Registre: GAN

Nom de l’alumne que fa la ressenya:

Guillem Vendrell Tort

Data de realització: 3 de Juny del 2009

Valoració del llibre:

No és un llibre que m’hagi atret massa, la veritat, però podria ser un bon entreteniment pels amants de l’arqueologia i de la ciència ficció. La trama del llibre la trobo bastant semblant a la de Frankenstein, salvant les diferències: És més, afirmaria que és una nova versió, renovada i més amena, del clàssic de Mary Shelley, amb una història d’intriga/amors /fenòmens paranormals entravessada amb la trama principal.

Sobre 10, m’aventuraria a posar un 5, degut a les meves reticències sobre el gènere de la ciència ficció, i en precís al clàssic tema de “científic boig pretén reanimar morts”.

 

 

 

Tema:  Ciència ficció - Parapsicologia

Breu resum de l’argument: (3 línies)

Cèsar Vinyes és estudiant d’arqueologia i la mà dreta del professor Climent Basté. Aquest és un reputat científic que ha dedicat tota la seva vida a investigar la momificació, i en secret, a pretendre ressuscitar cossos morts. Tot això s’ajunta amb l’amoblament de l’oficina de Cèsar, feta amb els mobles d’un vell amic seu tancat a la presó per assassinar un altre amic mutu.

 

Argument ampliat:

Cèsar Vinyes, estudiant d’arqueologia, sempre solia quedar amb els seus amics fins que un dia un d’ells, Eduard Rovira, mogut per l’enveja de veure com el seu amor platònic, Marina Prats, sortia amb Antoni Bosc, un altre noi del grup. Eduard va matar a l’Antoni, i després va tenir que anar a la presó.

És aquí quan comença la història: La família Rovira posa en venta el mobiliari de l’oficina d’Eduard, i Cèsar el compra, no sense certes reticències.

Mentrestant, el protagonista de l’història treballa en el laboratori del professor Climent Basté, àlies Tutankamon. Aquest en un principi sembla tractar de perfeccionar el sistema de momificació, per intentar donar-lo a conèixer i, qui sap, comercialitzar-lo. Però la veritat es que el vertader somni de Tutankamon és poder tornar a la vida als cossos prèviament momificats, i és per aixó que en secret compra mòmies pel seu laboratori privat.

Un cop Cèsar ha aconseguit la confiança del professor aquest l’invita a visitar més sovint el seu laboratori, i a saber amb més detall els resultats dels experiments, 3 en total.

Mentrestant, Cèsar conviu amb el mobiliari d’Eduard, i aquest li transmet els records i sentiments de l’homicida. També s’enamorarà del gran amor d’Eduard, Marina, però amb més sort que aquest noi, ja que sortirà amb ella.

Tornant a la trama principal, durant uns dies Tutankamon sembla desaparegut de la facultat, i el rector invita a Cèsar a indagar en l’assumpte. Un cop arribar a casa del professor, Cèsar troba l’ultima adquisició de Climent, Nosferatu, degollat. I aquí no acaben les males notícies, ja que Cèsar troba al professor en posició somrient, immòbil, petrificat, amb un dietari a les mans. En ell explica com va tornar a la vida a la seva criatura, i com aquesta va reaccionar violentament, obligant al professor a executar a Nosferatu. També explica com el professor rep una dosis d’un suero embalsamador en vida, i com va perdent la mobilitat, els reflexos, fins a restar en un estat sense vida, però tampoc mort.

Finalment, i concloent l’historia dels mobles d’Eduard, el bloc de pisos on es trobava l’oficina de Cèsar cau, fet que s’interpreta com la venjança d’Eduard, que havia impregnat d’odi aquells mobles

Personatges que hi apareixen i com són:

Cèsar Vinyes: Estudiant de 4t d’arqueologia. Viu a casa dels seus pares, i justament acaba d’instal·lar la seva oficina. Li encanta tot el relacionat amb la seva feina.

Eduard Rovira: Antic amic d’Eduard, sempre anaven junts, amb la colla. Estava profundament enamorat de Marina, encara que mai havia estat correspost. L’enveja que tenia al novio d’ella, Antoni, el motiva a matar-lo.

Marina Prats: Amiga de Cèsar, solia anar amb el seu grup d’amics. El seu novio és assassinat per Eduard. Després s’enamora de Cèsar. Toca el violoncel.

Antoni Bosc: Amic dels tres anteriors, mor a causa de l’enveja que li tenia Eduard.

Climent Basté (àlies Tutankamon): Professor de l’universitat, fascinat pel mon de l’embalsamament i tot el que l’envolta. El seu somni és crear vida. És un home que es caracteritza pel seu somriure burleta.

Oncle Joanot: Empresari del sector dels mobles de segona mà. Compra mobles per després vendre’ls. És important per què es qui compra a la família d’Eduard els mobles, i després els ven a Cèsar. És un home sense escrúpols, i un bon venedor.

 

El que més t’ha agradat:

El moment en que Cèsar llegeix el dietari de Tutankamon.

El que menys t’ha agradat:

Que es precipites tant el final. Podria haver-se desarrollat més la trama.

Per què t’ha agradat o no t’ha agradat

Trobo que té un ritme accelerat, i a part no m’acaba d’enganxar la trama de la vida privada de Cèsar i Marina.

Qui es l’autor? Cerca la página oficial:

Olga Xirinacs

http://www.escriptors.com/autors/xirinacso/

http://olgaxirinacs.blogspot.com/

Altres llibres de l’autor:

Interior amb difunts (Premi Josep Pla, 1982); Al meu cap una llosa (Premi Sant Jordi, 1984 i Crítica Serra d'Or de novel·la, 1986); Zona marítima (Premi Ramon Llull, 1986); Llavis que dansen (Premi Carles Riba, 1987); Marina (Premi Critica Serra d'Or de literatura infantil i juvenil, 1987); Enterraments lleugers (Premi Sant Joan, 1990); Sense malícia (Premi Ciutat de Palma, 1994); Un cadàver per sopar (Premi Ciutat de Badalona de narrativa juvenil, 2000).